Merseyside derby

Liverpool este unul din cele mai de succes orașe din Anglia în materie de fotbal, cu două dintre cele mai vechi și faimoase cluburi ale țării. Cu 27 de titluri între ele și o rivalitate aprigă ce ține de peste 100 de ani, când Liverpool și Everton se întâlnesc, deseori se dovedește a fi unul din cele mai tensionate meciuri din Premier League.

Derby-ul Merseyside se dispută de la promovarea lui Liverpool în prima ligă engleză în anul 1962, astfel devenind cel mai longeviv derby al Premier League-ului. Întâlnirea bianuală din campionat este de asemenea cunoscută ca „Friendly Derby”, în ciuda relațiilor recente nu prea plăcute și un record de 19 cartonașe roșii în lunga sa istorie. Un motiv pentru acest nume confuz poate fi faptul că cele două cluburi joacă la mai puțin de o milă distanță unul de celălalt, în sensuri opuse ale stadionului Stanley Park. Unt alt motiv ar putea fi faptul că rămâne singurul meci de Premier League care nu impune separarea fanilor, cu familii și prieteni deseori susținând echipe diferite. Pe de altă parte, în timpul manșei tur a finalei Cupei Ligii din 1984 de pe Wembley, tribunele erau o combinație de roșu și albastru pentru prima dată, iar fanii scandau „are you watching Manchester?”.

Cele două echipe s-au întâlnit în total de 214 ori, iar dubla (înfrângerea adversarului și în tur și în retur în campionat) a fost obținută de doar  22 de ori: Liverpool 13 – Everton 9. Golgheterul derby-ului este Ian Rush cu un total de 25 de goluri pentru cormorani.

Astăzi cele două echipe se vor întâlni pentru a 147-a oară în campionat, acesta fiind și primul meci pe Anfield al lui Kenny Dalglish de la revenirea sa în postura de manager al lui Liverpool.

Reclame